Waarom je planten altijd in een binnenpot moet zetten.

In deze blog leg ik je uit waarom je altijd een binnenpot moet gebruiken. En vertel ik waarom je je groene vriend uit het tuincentrum meteen moet verpotten bij thuiskomst. 

Wortelrot.

Heb jij al eens een plant rechtstreeks in een sierpot geplant? Een echte don't! Je plant zal niet blij met je zijn. Vaak zijn er mensen die een mooie sierpot mee brengen en hier graag een plant in zouden willen. Ze kiezen dan een plant uit met een geheel andere potmaat, en dat past natuurlijk niet. Vaak krijg ik dan de suggestie ‘dan haal je de plant toch uit het plastic potje’. Maar helaas, daar wordt de plant niet blij van. Wanneer je een plant namelijk rechtstreeks in een sierpot plaatst komen de wortels nauwelijks tot niet aan zuurstof en kan overtollig water moeilijk weg. Hierdoor zal snel wortelrot ontstaan. Door een combinatie van een te veel aan water, water dat onderaan de pot blijft staan en geen zuurstof die er bij komt klappen de wortels van de plant dicht, uit bescherming, maar deze kunnen dan geen voeding en vocht meer opnemen. Hierdoor zal jouw lievelingsplant snel overlijden en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Welke binnenpot?

Wanneer je je plant dus gaat verpotten dien je gebruik te maken van een binnenpot, maar welke binnenpot kun je het beste kiezen? 9 van de 10 keer worden binnenpotten gemaakt van plastic. Het enige waar een binnenpot aan moet voldoen is dat er voldoende gaatjes aan de onderkant en zijkant zitten, hierdoor moet het water gemakkelijk weg kunnen. Zijn het er maar 4? dan raad ik je aan om wat gaatjes bij te maken. Zorg er verder voor dat de binnenpot groot genoeg is. Deze dient minimaal 20% groter te zijn dat de vorige pot.

Kleur.

Bij een gewone groene kamerplant maakt de kleur van de binnenpot niets uit. Bij een orchidee zit dit anders in elkaar. Een orchidee dient namelijk in een transparante binnenpot te zitten omdat de wortels van de plant ook graag licht ontvangen. Wil je toch de orchidee in een mooie sierpot zetten? Zorg er dan voor dat deze toch enig licht door laat.

Alternatieven.

Er zijn ook alternatieven als je liever geen binnenpot wilt gebruiken. Persoonlijk zou ik dit wel afraden aangezien het gebruik van een binnenpot voor de beste resultaten zorgt. 

 

Terracotta pot.

Dit is het beste alternatief wat je kunt gebruiken omdat deze bijna hetzelfde effect geeft als een binnenpot. Wanneer je liever geen gebruik wilt maken van een binnenpot kun je de plant rechtstreeks in een terracotta pot plaatsen. Deze potten worden gemaakt van een erg droge en poreus soort aardewerk dat veel vocht op kan nemen. Doordat er meestal een gat onderaan een terracotta pot zit kan overtollig water gemakkelijk weg.

Kleikorrels.

Ook kun je er voor kiezen om op de bodem van de sierpot een laagje kleikorrels te leggen (let op, dit zijn geen hydrokorrels). Kleikorrels kunnen overtollig water opzuigen en voorkomen dat er een laagje water onderaan de pot blijft staan. Ze kunnen natuurlijk niet liters aan water opzuigen dus ook hier dien je te letten op de watergift. Laten we voorop stellen dat dit altijd beter is dan helemaal geen gaatjes in de pot. Maar op de lange termijn wordt je plant ook hier niet gelukkig van.

Sierpot met gaten onderin.

Je zult denken dat dit ook hetzelfde effect heeft als een binnenpot, maar niet is minder waar. Wanneer je de plant rechtstreeks in een sierpot met gaten plant komt er alsnog te weinig zuurstof bij de wortels. Je kunt dit alternatief wel gebruiken omdat overtollig water alsnog gemakkelijk weg kan. Wel zou ik dit natuurlijk afraden omdat de plant niet optimaal goed kan groeien en je hebt grote kans dat de wortels je mooie sierpot gaan aantasten en dat wil je natuurlijk niet :).

Voordelen van een binnenpot.

  • Overtollig water kan gemakkelijk weg.
  • De wortels van de plant komen gemakkelijk aan zuurstof.
  • Je kunt de wortels van de plant goed checken mocht er iets mis zijn met de plant.
  • Je ziet wanneer de plant een grotere pot wilt, dit kun je zien wanneer meerdere wortels onder uit de gaten van de pot groeien.
  • Geen schade aan je mooie sierpot ;).

Waarom je je groene vriend van het tuincentrum meteen moet verpotten bij thuiskomst.

Vaak zie ik mensen door het tuincentrum lopen met een mooie sierpot die ze willen gaan kopen. Vervolgens gaan ze dan natuurlijk op zoek naar een plant met een potmaat die hier in past. Don't do this! Planten die in het tuincentrum staan worden verkocht in een veel te kleine binnenpot waar ze allang uitgegroeid zijn. Dit doen kwekers omdat ze meer ruimte hebben tijdens transport en minder aarde hoeven te gebruiken. Koop daarom een grotere sierpot, een plant met een kleinere potmaat en een binnenpot die minimaal 20% groter is. Zo kun je hem meteen bij thuiskomst verpotten naar een grotere binnenpot.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.